Παραδοσιακά κουλουράκια Ζακύνθου!!

Καταπληκτικά κουλουράκια Ζακύνθου!! Μια συνταγή παραδοσιακή που βρήκε η γιαγιά μου απο μια φίλη της απο την Ζάκυνθο! Τα έφτιαξα μια φορά και απο τότε δεν μπορώ να σταματήσω να τα φτιάχνω!! Λοιπόν για περίπου 2 κιλά θα χρειαστείτε:
  • 4 φλυτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
  • 4 φλυτζανάκια του καφέ λευκό κρασί
  • 4 φλυτζανάκια του καφέ ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 2 κουτ. γλυκού μπέΐκιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κιλό αλεύρι περίπου
  • σταφίδα ή αμύγδαλο χοντροκομμένο
Η παρασκευή τους είναι πάρα πολύ απλή! Ξεκινάμε βάζοντας σε μια λεκάνη το λάδι με το κρασί(να είναι σε θερμοκρασία δωματίου), ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη, το μπέΐκιν πάουντερ, τη σόδα, τη μαγιά και τέλος τα μπαχαρικά! Ανακτεύουμε καλά και προσθέτουμε την σταφίδα ή το αμύγδαλο! Ταιριάζουν και τα 2 εξίσου! Εγώ προσωπικά προτιμώ την σταφίδα! Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι. Αλεύρι δεν είναι υποχρεωτικό να βάλουμε ακριβώς ένα κιλό. Βάζουμε όσο πάρει! Πρέπει να γίνει η ζύμη λεία και εύπλαστη όπως όταν κάνουμε μελομακάρονα!! Τέλος απλώνουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψί και την στρώνουμε με το χέρι μας άκρη-άκρη, την κόβουμε όπως τον μπακλαβά(σε μικρά ρομβάκια) και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180(αέρα) για 35-40 λεπτά! Προσοχή μην τα αφήσετε να αρπάξουν πολύ!! Είναι τέλεια συνοδευτικά για τον καφέ σας καθώς και για πρωινό! Καλή επιτυχία!!

No comments:

Post a Comment